az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Kisnagy Család 2 - Villanyszámla 2.

2014. szeptember 02. - CleverSavers

energy saving 5.jpgElemzés 2. kör - villanyszámla 2. rész. Az előző körben bemutatásra kerültek azok az egyszerű, befektetést nem vagy alig igénylő megoldások, amelyekkel a Kisnagy család villanyszámlája drasztikusan csökkenthető szinte a felére.

Ha minden megoldást maradéktalanul alkalmaz a család a havi 17.500 forintos villanyszámla 10.000 forintra csökkenthető. A lehetőségeknek azonban itt nincs vége, hiszen ügyes hatékony megoldások alkalmazásában tudunk tovább menni.

5. Légkondicionáló hatékony használat

Légkondicionálásra nincs sokat szükség Magyarországon (és hasonló klímájú országok esetében), de néhány nyári héten, amikor nagyon megtalálja térségünket a forróság, akkor megváltás, ha van otthon klímaberendezés felszerelve. Ebben az esetben viszont, ha forróság van, könnyen megfeledkezünk arról, hogy a klímánkat hatékonyan használjuk, pedig okos klímahasználattal jelentős energiamegtakarítás érhető el, úgy hogy a kényelmünk nem csorbul, csupán, néhány ésszerű szabályt betartunk. Erről részletesebben olvashatsz itt.

Kisnagy családnak 2 darab klímaberendezése van felszerelve az egyik a nappaliba, a másik a szülők hálójában. A hálósat ritkábban kapcsolják be, de a nappali klíma ha forróság van, akkor folyamatosan megy.

Nézzük meg mennyit fogyaszt egy átlagos (2,6 kW-os) klímaberendezés, amennyiben évente 30 napot üzemel (napi 10 óra). Összes fogyasztás a teljesítményfelvétel, üzemórák száma és áramár szorzataként, ebben az esetben 15.000 forint egy gépre vetítve. Két gép esetén 30.000 forint.

Ezen teljesítmény a hatékony klímahasználati tanácsok követésével legalább a felére csökkenthető.

Megtakarítás: évi 15.000 forint. További részletek itt.

 

6. Kapcsoljuk le a lámpákat.

Nem csupán az fényforrás hatékonyabbra cserélgetésével, hanem a felesleges világítás lekapcsolásával is csökkenthető a villanyszámla. Kisnagy család a világítási költséget gyakorlatilag mér kiiktatta a LED lámpák bevezetésével (lásd előző fejezet), de további 20%-kos megtakarítást tudnak elérni, amennyiben a nem használt lámpákat lekapcsolgatják.

Megtakarítás: évi 1.000 forint.

7. Napelem használata.

Napelem-rendszerbe való beruházással a villanyszámla további jelentős csökkentése érhető el, azonban a rendszer erősen költség-igényes. Mellékelt írásunkban megvizsgáltuk milyen feltételek esetén éri-e meg napelemes rendszerbe beruházni. Ezen elemzés alapján a Kisnagy családnak nem javasolt a beruházás a nagyon hosszú megtérülési idők miatt.

Megtakarítás: 0 forint.

 

8. Hatékonyság a konyhában.

Sok megoldás olvasható a konyhai eszközök hatékony használatáról, erről lásd elemzésünket. Konyhai eszközök (sütő, mikró, vízforraló, stb.) teljesítmény felvétele általában jelentős, bár relatíve rövid ideig üzemelnek. Érdemes betartani a hatékony használatra vonatkozó tanácsokat, hiszen ezáltal a kényelmünk egyáltalán nem sérül, viszont 10-20% energiamegtakarítás is elérhető a konyhai eszközök használatával - életstílusunknak kell csupán változnia, beruházást ez a magatartás nem igényel.

Kisnagy család esetében az intenzív konyhai tevékenység miatt az eredeti villanyszámlájuk 20%-a a konyhai fogyasztás miatt keletkezett (elsősorban sütő). Amennyiben ez 15%-kal csökkenthető, akkor az szorzással egyszerűen kiszámolhatóan további évi 7.000 forintos megtakarítást jelent.

Megtakarítás: 7.000 forint.

 

Összes megtakarítás a fentiek szerint újabb 23.000 forint az áramszámlában, vagyis összesen eddig (1+2.kör) éves szinten 113.000 forint. Vagyis a következő elszámolási időszaktól kezdődően a család eddigi 17.500 forintos havi villanyszámlája 8.100 forintra fog csökkenni. Mindez több mint 50% csökkentése a villanyszámlának, ami éves szinten százezres nagyságrendű megtakarítás, ami ráadásul kis beruházással, kis odafigyeléssel egyszerűen elérhető.

Hamarosan jelentkezünk a további elemzésekkel, kövesd Te is a Kisnagy család történetét!

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr686660597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása