az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Ásványvíz vagy tisztított víz?

2014. február 06. - CleverSavers

mineral aqua.jpg

A csapvízben levő mindenféle szennyezőanyagról számtalan tanulmány létezik, amely tanulmányok boncolgatják milyen téren jár veszélyekkel ezen szennyeződések évtizedeken át tartó fogyasztása. Amennyiben kerülni akarjuk a csapvíz fogyasztását, alapvetően 2 alternatíva jövet számításba. Az egyik az ásványvíz vásárlása és fogyasztása, a másik egy fordított ozmózis elven működő úgynevezett RO víztisztító beszereltetése a konyhába.

Érdekes módon, a két alternatíva egymással szembeni előnyének és hátrányának meghatározásakor, mindkét irányban ugyanabból szoktak az érvelők és ellenérvelők kiindulni. (1) Az ásványvíz túlzott fogyasztása túlzott ásványi anyag bevitelt jelent a szervezetbe, ami káros lehet, ezzel szemben a tisztított vízben nincsen semmi ásvány. (2) Tisztított víz túl steril, ezért utó-sózása vagy pótlólagos ásványi anyag bevitel ajánlott.

Elemzésünkben a fenti dilemmán lépjünk túl és kizárólag ár szempontjából vizsgáljuk meg, melyik alternatíva éri meg a jobban egy rendszeresen nem-csapvizet-fogyasztó 4 fős háztartásnak? Nézzük a számokat:

1. Tisztított víz.

RO víztisztító készüléket már átlagosan 70.000 forintért lehet vásárolni, ami tartalmazza a szűrők árát és jobb esetben a beszerelés árát is. Ezzel a géppel korlátlan mennyiségű ivóvizet lehet előállítani, illetve a tisztított vizet lehet használni akár a főzéshez, kávé-, tea-készítéshez is. Bár a víztisztító "szennyvizet" is termel kb. a tiszta víz 50%-ában, a vízfogyasztás így is elhanyagolható éves szinten, kevesebb mint 1 m3. Ennek a vízdíja a csatornadíjjal együtt éves szinten nem haladja meg a 300 forintot. 

Fontos tétel viszont a rendszeres szűrőcsere. Az RO víztisztító sokféle különböző szűrőt tartalmaz, amelyeket különböző időpontokban kell cserélgetni, egyes szűrők ára pedig kifejezetten húzós. Előírásokat betartó szűrőcsere esetén a szűrők díja évente 36.000 forint.

Ez alapján a víztisztító gép használatának 5 éves költsége összesen a fenti tételek összeadása után = 251.500 forint. Ebből korlátlan mennyiségű tisztított vizet kapunk 5 éven keresztül.

2. Ásványvíz.

Az 5 éves ásványvíz fogyasztásunk mértéke, mind árban mind mennyiségben sok féle tényezőtől függ. Vegyünk először is egy közepes árfekvésű de minőségi 1,5 literes ásványvízet (pl. Balfi), amelynek ára 90 forint. Egy kevésbé ismert márkáé jóval olcsóbb, egy ismertté drágább. Tegyük fel, hogy a család személyenkénti ivóvíz fogyasztása 2 l / nap / fő és a család nem használ ásványvizet a főzéshez. Ezen számok alapján a család ásványvízre költ öt év alatt 876.000 forintot.

3. Eredmény.

Egy legalább 4 fős rendszeresen ásványvizet fogyasztó család esetén tetemes megtakarítás érhető el tehát a víztisztító gép alkalmazása esetén. Az ivóvízen megtakarít a család évente több, mint 125.000 forintot, ami jelentős összeg.

Az átlagosnál nagyobb család esetén a megtakarítás értelemszerűen még nagyobb.

Más a következtetés, ha változtatjuk a feltételeket. Például (1) a család létszáma nem 4 vagy több hanem például 3 fő; (2) figyelembe vesszük azt az életszerű tételt, hogy a család a nap nagy részét nem otthon tölti, ezért a napi vízfogyasztásuknak csak 50%-át fedezik az otthon lévő ásványvízből (többi "ivás" a munkahelyen, iskolában történik), továbbá (3) a család a legolcsóbb ásványvizek egyikét fogyasztja, amelyek szintén kiválóak lehetnek (pl. Mizse). Ez esetben az éves vízfogyasztásuk a fenti töredéke lenne = 220.000 forint / 5 év.

4 főnél kisebb, kifejezetten árérzékenyen ásványvizet választó háztartás esetén, amennyiben továbbá a családtagoknak a vízfogyasztása jó részben nem otthon, hanem a munkahelyen és az iskolában történik a tisztított víz eredményez nagyobb költséget a nagyon drága és rendszeresen cserélendő szűrőrendszer miatt.

Zárójelben megjegyezzük, hogy nem kalkuláltunk azzal, hogy a töménytelen mennyiségű ásványvíz kitermelése, szállítgatása (raktár, nagykereskedő, áruház, majd haza) és csomagolgatása (becsomagolva víz majd a becsomagolt víz ismét bezacskózva, majd az egész raklapokon ismét lefóliázva) mekkora környezetterhelést okoz. De talán élhetünk azzal az alapfeltevéssel, hogy ez megegyezik a bár ritkábban igényelt, de sokkal nagyobb nyersanyag-szükségletű szűrőknek a által okozott környezetterheléssel. Egyik kategóriába tartozó anyag sem természetes hanem vegyi anyag.

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr25800761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása