az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Ultraibolya sugárzás - miért vigyázzunk a napon?

2014. szeptember 08. - CleverSavers

uvabc.jpgIbolyántúli, ultraibolya, vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgen-sugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya (viola). Tehát az ennél nagyobb, ezen túli frekvenciájú rezgés (hullámhosszúságban ez alatti) az ibolyántúli sugárzás.

A Nap sugárzásának mintegy 10%-a tartozik az UV tartományba.

 

Az ultraibolya sugárzást 3 fő részre oszthatjuk:

 

1) UV-A - 320–400 nm

A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.

  • A látható fényhez legközelebb eső tartomány
  • A Föld felszínére érkező UV sugárzás túlnyomó része.
  • Hasonlóan a többi UV sugárzáshoz károsíthatja a kollagénrostokat, roncsolja az A-vitamint, közvetve képes a DNS-t is.
  • Pozitív hatása, hogy elősegíti a csontképződést
     

2) UV-B - 280–320 nm

A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t ezáltal bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

  • A Napból érkező UV-B sugárzás nagy részét a Föld ózonrétege elnyeli, mivel azonban az emberi tevékenység miatt a légkörbe kerülő szennyezések hatására az ózonréteg folyamatosan vékonyodik, egyre több sugárzás ér minket.
  • Ez a sugárzás felelős a bőr barnulásáért, azonban a túlzásba vitt napozás a bőr öregedéséhez vezethet. Felelős a bőrrák kialakulásáért is.
  • Közvetlenül képes károsítani a DNS-t.
  • A túlságosan sok UV-B sugárzás a szemet is erősen károsítja.

 

3) UV-C - 100–280 nm

Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Felfedezése 1801-re tehető, amikor Johann Wilhelm Ritter német fizikus a Villiam Herschel nevéhez fűződő infravörös sugarak felfedezése kapcsán folytatott kutatásokat, és kísérletekkel igazolta az ultraibolya sugárzást.

 

Forrás: wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr276680517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása