az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Új találmány - Fűtésszámla felezés

2014. február 19. - CleverSavers

heating.jpgDebrecen – Különleges, külső falfűtéssel csökkentené a lakások energiafelhasználását egy debreceni feltaláló. Találmányáért második díjat kapott az IDEA nemzetközi kiállításon. Az eljárás lényege, hogy a kívülről fűtött fal nehezebben engedi lehűlni a belső teret.

Az ötlet második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon - adta hírül az MTI. Kukoricza János debreceni feltaláló a kiállításon először lépett a szélesebb szakmai nyilvánosság elé és szabadalommal védett eljárása komoly szakmai elismerést kapott.

Az eljárás lényege elsőre meghökkentő, kettős fűtési rendszer kiépítése a házban. Az alap fűtési rendszert nem az épület falsíkjának a belsején alkalmazzák, hanem a külsején, mert így egy sokkal alacsonyabb hőfokkal is ugyanazt a hatást lehet elérni. A fal külsejét 15-16 fokon tartják, így lassabban távozik a meleg belülről. Ennek az elsődleges rendszernek a hőmérsékleten tartása egyedi. Csak néhány fokot kellene hagyományos fűtéssel rásegíteni, ugyanis talajtani kutatásokra alapozva a térségben agyagrétegbe helyezik el a föld alatti csőrendszert, mely átlagosan 15 Celsius-fokon tartja a benne keringő vizet. Így az elsődleges fűtésrendszer lényegében csak a keringetéshez szükséges áramot fogyasztja.

A másodlagos fűtési rendszerrel a belső teret továbbra is fűteni kell, de az állítólag lényegesen kevesebbe kerül, ugyanis csak néhány fokot kell "rásegíteni" a fűtésnek. Kívülről vésik a falba a speciális csőrendszert, majd bevakolják és leszigetelik. A benne keringő víz alacsony hőfokot igényel, például napkollektorral melegítik.

Széles körű statisztikai adatok még nem állnak rendelkezésre a gyakorlati alkalmazásról, de egy példa: szülei házát átalakította a debreceni feltaláló. Egy nappal korábban fűtöttek be fával a 100 négyzetméteres lakásban, de még 24 óra múltán is 20 fok volt az épületben. A férfi édesanyja azt mondta: sokat tud így spórolni. Meleg van, sokat spórolok, fele vagy harmada fát használok fel, mint tavaly előtt – meséli Kukoricza Mihályné.

Eddig három lakóházban és egy ruhaipari gyárban szerelték fel a rendszert. Az új energetikai eljárás alkalmazása egy-egy lakóépület esetében, több százezer forintba kerül, de a befektetés néhány év alatt megtérül. A feltaláló most a Thermo Drapes névre keresztelt eljárás továbbfejlesztésén dolgozik.

Amennyiben valaki rendelkezik személyes tapasztalatokkal fentiekkel kapcsolatban, várjuk észrevételeit.

Forrás: dehir.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr55822142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása