az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Energiatakarékosság - 5. Világítás

2014. szeptember 02. - CleverSavers

electricity 3.jpgEgy háztartásban átlagosan 40 villanyizzó gondoskodik a megfelelő fényviszonyokról. Az, hogy milyen izzót vásárolunk, többnyire pénztárcánktól függ, ugyanis az árak szélsőséges szórást mutatnak. Nem árt azonban tudni, hogy ami jelenleg olcsó, az később kiderülhet, hogy nagyságrendekkel több áramot vesz fel, mint egy olyan izzó, mely megvásárlásakor többe kerül (lásd erről a LED-es elemzésünket).

A nagy számú fogyasztó és a hosszú működés (naponta több óra) miatt, a világítás esetében talán a háztartási energiafogyasztók közül a legfontosabb az energiafogyasztás figyelembevétele. Néhány tényező, amire oda kell figyelni a választásnál, például a világításra felhasznált energia, élettartam.



Energiatakarékos égő

Hagyományos égőhöz képest 1/5 energiafogyasztás, 10-szeres élettartam. Azon világítótestekben, amelyek naponta a leghosszabb ideig világítanak, érdemes a villanyizzót energiatakarékos égőre cserélni. Bár ezek beszerzési ára magasabb, mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszútávon sokkal gazdaságosabbak.

Egy hagyományos villanykörte átlag élettartama kb. 1.000 óra, míg az energiatakarékos égők akár 8.000-12.000 órán keresztül is világítanak. Az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti min. 1/4 órás bekapcsolás esetén szavatolják. A kompakt fénycső energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban.

LED. 


Hagyományos égőhöz képest akár 1/30-ad energiafogyasztás és 100-szoros élettartam. A LED egy félvezető dióda, amely elektromos töltésű részecskék áramlásával fényhatást hoz létre. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően a nagyteljesítményű LED-ek már alkalmasak akár egy 40-60 W-os hagyományos wolframszálas izzó kiváltására is. Előnyei a kiemelkedően magas élettartam, kitűnő színvisszaadás, a gyakori fel- és lekapcsolást jól tűrő képesség, és a rendkívül alacsony fogyasztás. Jelenleg a magas beruházási költsége miatt még nem elég népszerű. A széleskörű felhasználási területe és kedvező tulajdonságai miatt várhatóan a jövőben igen kedvelt és elterjedt fényforrás válik majd belőle.

A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.

A LED-ek 90-95%-kal kevesebb áramot vesznek fel működésükhöz. A hagyományos halogén izzó hoz képest 1 W fényt 0,04-0,05 W áramfelvétellel tudja teljesíteni, azaz egy 35 W-os halogén izzót kiválthatunk, egy 1,4-1,8 W fogyasztású LED-es izzóval. Áruk hamar megtérül, mivel az alacsony fogyasztásnak köszönhetően a felvett áram mennyisége alacsonyabb, így kevesebbet kell érte fizetnünk, a világítási költségeinket pedig drasztikusan csökkenthetjük.

A LED-ek híresek hosszú élettartalmukról. Gondoljunk csak bele, hogy hány olyan háztartási gépünk van, melyben éveken át folyamatosan világítanak LED-ek. Találhatunk ilyet a televízió készülékekben, mosógépekben, számítógépekben, sőt a mobiltelefonok háttérvilágítását is ezzel oldották meg sokáig, egyes telefonoknál még a mai napig is.

Élettartalmuk 50-szer hosszabb a hagyományos halogén és wolframszálas izzókénál. Nem érzékenyek a kapcsolgatásra, és felkapcsolásnál nem vesznek fel több áramot. Napi 8 óra világítás mellett átlagosan 17,1 évig nem égnek ki. Az élettartam lejárta után fényük nem kiég, hanem halványul, így halványabb teljesítménynél, akár még 50.000 óráig használhatjuk. A magas élettartamnak köszönhetően évekre elfelejthetjük izzóink cseréjét.

  • Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését.
  • Ezért olyan helységekben, ahol gyakori a fel- és lekapcsolás, a hagyományos izzó jobb megoldás.
  • Rendszeresen tisztítsa meg a világítótestet és az izzót is, de csak akkor, ha meggyőződött az áramtalanításról!
  • Betörés elleni védelemhez használjon inkább időkapcsolót és mozgásérzékelőt!
  • Nem kell mindenhol fényár: mondjon le a folyamatos világításról.
  • Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodik.
  • Okos világítás: a világítást igazítsa a használathoz: az általános megvilágítás legyen alacsony, a munkavégzés helyén viszont magasi Ez nem csak a szemnek jobb, de az atmoszférára is jó hatással van.
  • Válasszon jobb házőrzőt: ha elmegy otthonról, kapcsolja le a világítást!
  • Bár kétségtelenül kellemes érzés, ha érkezéskor fényár fogadja az embert, mindez rengeteg energiát emészt fel feleslegesen.

Lásd még erről bővebben itt, itt és itt.


Forrás: www.termekkosar.hu, NFH

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr226660645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása