az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Kevesebb benzinnel II. - 10 vezetési tipp

2014. január 31. - CleverSavers

drive money.jpgNéhány tipp hogyan csökkenthető a fogyasztás beruházással vagy beruházás nélkül, egyszerűen csak a vezetési stílus és néhány tipp/trükk alkalmazásával.

I. Beruházást igényel.

1. Kisebb fogyasztású autó vásárlása.
1 literrel kisebb átlagfogyasztás 5 év alatt félmillió forint üzemanyag megtakarítást jelent. Részleteket lásd: http://cleversavers.blogspot.hu/2014/01/autocsere-nagy-uzlet.html

2. Chiptuning.
Sok vállalkozás foglalkozik ezzel. Általában nem szerelik át a motort, hanem a tuning a szoftver átprogramozását jelenti. Célunk ez esetben nem a teljesítmény növelés, hanem a fogyasztás csökkentés. Ez akár a 10%-ot is elérheti, viszont ára 100.000-es nagyságrendű. Érdeklődjük a szakszervízben vagy komolyabb chiptuning cégeknél.

II. Vezetési stílus.

1. Csak finoman gyorsítsunk, ne pörgessük végig a fokozatokat!
Gyorsítás a leginkább üzemanyag igényes művelet. Sok literrel csökkenthető a fogyasztás óvatos vezetéssel.

2. Figyeljük előre a forgalmat.
Amennyiben például a vezető látja, hogy pirosra fog váltani a lámpa, vagy előrébb az úton torlódás van kialakulóban, vegyük le a gázról a lábat. Általában tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy kevesebbszer kelljen a fékre lépni. Nem utolsósorban a fékbetét is kevésbé használódik el ezáltal.

3. Tankoljuk tele az autót és figyeljük hol tankolunk.
Ezáltal kevesebbszer kell a benzinkútra menni.
Benzinkutak árai között óriási különbségek vannak - akár 10%. Míg a legolcsóbb kutaknál, amelyek kevésbé forgalmas helyen vannak általában, az üzemanyag például tegyük fel 410 forint, addig a forgalmas helyeken, autópályák mellett akár 440 forint is lehet. Ez egy tele tanknál 1500-2000 forint árkülönbséget is jelenthet.

4. Állandó sebességnél a lehető legmagasabb fokozatban guruljunk!

5. Kényelmi eszközöket ha nem szükségesek kapcsoljuk ki.
Az autó elektromossággal működő kényelmi eszközeit szintén a motor által elégetett benzin táplálja energiával. Ügyeljünk arra, hogy a hátsóablak, vagy az ülésfűtések ne maradjanak a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, mivel ez száz kilométerenként akár egy literrel is növelheti a fogyasztást.

6. Használjuk sűrűn a motorféket!
Ez nem utolsósorban a fél élettartamát is növeli és a vezetési biztonságot is. Gyakori használatnál lehet egy évvel később kell a fékbetétet cserélnünk (több tízezer forint)

7. Csak a szükséges csomagokat tartsuk az autóban!
Kisebb terhet szállít az autó, ezáltal csökken a fogyasztás. 

8. Figyeljünk oda a keréknyomásra (alacsony nyomás többletfogyasztást eredményez)!
Szakemberek szerint a magasabb guminyomás csökkenti a szükségesnél alacsonyabb pedig növeli az üzemanyag fogyasztást. Például átlagosan 0,3 barral magasabb guminyomás átlagosan 3-5%-kal kisebb fogyasztást igényel, 03 barral alacsonyabb guminyomás pedig 2%-kal magasabb fogyasztást és 30%-kal csökkenő gumi-élettartamot jelent.
Lásd erről: http://cleversavers.blogspot.hu/2014/01/megtakaritas-levegovel.html

9. Válasszunk kisebb sebességet!

10. Városban előrelátóan közlekedjünk, ha lehet tervezzük meg az útvonalat és próbáljuk meg felmérni a forgalmi helyzetet, elkerülni a dugókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr45791199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása