az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Lakásvásárlás, Lakáskeresés - 21 Tipp

2014. október 27. - CleverSavers

lakaskereses.jpgHosszú éveken keresztül zajlott az ingatlanpiac depressziója: évről évre csökkentek az árak, csökkentek a tranzakciószámok. Minden évben azt gondolhattuk ennél már nincs lejjebb, de a következő év még gyengébb volt. Ez a tendencia mind a potenciális vásárlókat mind az eladókat óvatosságra kivárásra késztette.

Tovább

Használt lakás a legjobb vétel

reconstruction1.jpgAz ingatlanpiacon lassan fél évtizede tartó lejtmenetet idén megtörni látszik. Sőt úgy néz ki a csökkenést, növekedő trend váltja fel, ami ráadásul tartósnak is látszik, sőt akár jelentős az 1990-es évek közepét idéző növekedés is bekövetkezhet. 

Köszönhetően mindez részben annak, hogy a szuper-alacsony jegybanki alapkamat miatt soha nem látott olcsóvá váltak a forinthitelek, a forintbetétekre viszont kis túlzással nem fizetnek kamatot a bankok (a rendkívül alacsony fizetett kamatok, nagy részét elviszi a kamat- és a tranzakciós adó, illetve a magas pénzfelvételi költségek) – ami az alternatív befektetésre ösztönöz.

Tovább

Jó ház. Jó lakás. Jó panel.

roman home.jpgA lakásvásárlás kétségtelenül legizgalmasabb időszaka az igényeinknek megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanok személyes megtekintése. 

Az Otthon Centrum megvizsgálta, melyek azok a tényezők, amik a legfontosabbak a vásárlóknak, és melyek azok, amik akár el is tántoríthatják őket a vásárlástól.

Tovább

Ultraibolya sugárzás - miért vigyázzunk a napon?

uvabc.jpgIbolyántúli, ultraibolya, vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgen-sugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya (viola). Tehát az ennél nagyobb, ezen túli frekvenciájú rezgés (hullámhosszúságban ez alatti) az ibolyántúli sugárzás.

A Nap sugárzásának mintegy 10%-a tartozik az UV tartományba.

Tovább

Táplálkozási piramis

food pyramid.jpgHogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, egészségesen, sőt környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek és élelmiszer-gyártók trükkös marketing fogásait és egyéb csapdáit?

Tulajdonképpen sokmindent ehetünk, de nem meglepő módon, a lényeg a gyakoriság és a mennyiség. A táplálkozási piramis szemléletesen bemutatja, mit jelent ez a gyakorlatban. A piramis legalján található ételeket, italokat nagy mennyiségben ajánlott fogyasztani, míg a piramis csúcsán levőket épp ellenkezőleg, ritkán és csak mértékkel.

Tovább

Talajszonda, talajkollektor

talajkollektor.jpgA Föld felszíne a Napsugárzás hatására egész évben rengeteg energiát képes eltárolni. A hőenergia egy része direkt napsugárzás formájában elnyelődik, azonban a csapadékkal és a levegővel is nagy mennyiségű hőenergia jut a talajba.

Az így ingyen rendelkezésre áll energia költséghatékonyan hasznosítható. Amennyiben a talaj nedvességtartalma magas, rendelkezésre álló talajhő is nagyobb. A hőforrás hasznosítására műanyag csöveket fektetnek le kis mélységben a talajba. A kollektorhálózatot a környezetre ártalmatlan, fagyálló folyadékkal töltik fel. A kollektorok feletti földterületet szabadon kell hagyni, épületet ráépíteni, lebetonozni, aszfaltozni.

Tovább

Hogy a legolcsóbb vizet forralni?

boiling water 2.jpgHa szeretnél inni este egy pohár finom teát, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan forrald fel a vizet: gáztűzhelyen, villanytűzhelyen, a mikróban, esetleg vízforralóval? Szerencsére ezt precízen ki lehet számítani, a "Dühös Mókusok" meg is tették.

Bár gáz- és villanytűzhelye egyszerre általában senkinek sincs, a maradék három berendezés épp elég dilemmát okozhat. Segítünk neked egy kicsit, hogy ne kelljen kezedben a bögrével órákig járkálnod tanácstalanul a konyhában, mikrótól tűzhelyig, tűzhelytől vízforralóig, egyre szomjasabban. 

Tovább