az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Padlófűtés

2014. szeptember 02. - CleverSavers

padlofutes.jpgA melegvizes fűtésrendszerek egyik legközkedveltebb fajtája a padlófűtés. Előnye, hogy a radiátoros fűtésnél alacsonyabb hőfokon is jobb komfortérzetet ad, esztétikusabb, hiszen nem látunk fűtőtestet, energiatakarékos, mert a rendszerbe vezetett fűtővíz szükséges hőmérséklete kevesebb, mint a fele a radiátoros fűtésnél használtnak, így költséghatékonyabb.

Hasonlítsd össze a mennyezetfűtéssel.

Hagyományos padlófűtés.

Hátránya a viszonylag nagy hőtehetetlenség (lassan fűt fel, lassan hül ki. Ennek oka, hogy míg a radiátoros fűtésnél a helyiség levegőjét közvetlenül melegítjük, a padlófűtésnél a fűtéscsövek a szoba bizonyos vastagságú padlóbetonjában vannak elhelyezve, így azt melegítik. Az aljzatbeton átmelegedése, és kihűlése viszonylag sok időt vesz igénybe (felmelegedés kb 3 óra).

Kezdetben a padlófűtés csöveit hagyományos rézcsövekkel oldották meg, mára ezt a technológiát felváltotta az ötrétegű alumíniumbetétes műanyagcső, mely könnyebben szerelhető, jobban ellenáll a korróziónak, vízkő és egyéb lerakódásoknak. Maga a cső méterenkénti ára valamivel magasabb, de egyszerűbb szerelhetősége miatt körülbelül azonos árban van a rézcsöves technológiával.

Padlófűtés beépítési sémája:

1. Szerelőbeton

2. Lépésálló hőszigetelő lap

3. Hőtükör fólia

4. Beton térháló (amihez a csöveket rögzítik)

5. Padlófűtés csőrendszer

6. Aljzatbeton (minimum 6-8 cm)

7. Padlóburkolat (kifejezetten padlófűtéshez ajánlott járólap, parketta, padlószőnyeg)


Elektromos padlófűtés.

A hagyományos vízkeringetéses padlófűtés viszonylag sok helyet és munkát emészt fel, ezzel szemben az elektromos padlófűtés könnyen telepíthető, lényegesen jobb energiafelhasználással bíró megoldás. 1 m2-re 75-150 W közötti teljesítményszükséglet és közel 100%-os energiahasznosítás jellemzi.

Az ellenállásos elven működő fűtőkábelek további előnyei

• hálózatról üzemeltethetőek, 

• bármikor hosszabbíthatóak, visszabonthatóak

• önszabályozós fűtőkábelek

• nem kell tartani a vízszivárgástól

• magas élettartamúak, 

• alacsony a karbantartási igényük

• nincsenek kitéve fagyveszélynek


Az termosztáttal, és/vagy programozható kapcsolóórával vezérelhető. Mivel közvetlenül a burkolat alatt van elhelyezve, a fűtés gyorsan, késedelem nélkül reagál az áram alá kapcsolásra.


Forrás: energiapedia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr146660667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.