az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Kisnagy Család 3 - Mobilszámla

2014. szeptember 02. - CleverSavers

old phone.jpgKisnagy család egy modern család. Apának, anyának van mobiltelefonja és természetesen a két nagyobbik gyereknek is. A kis ovis Sziszi az egyedüli akinek nincsen mobilja a családban, és ő a szülők telefonján lévő játékokat egyenlőre kielégítőnek tartja.

Mindannyian feltöltőkártyásak, mivel úgy gondolják, hogy így a kiadásaik jobban kontrollálhatóak. Családtagok legnagyobb részt egymást hívják.

Apanak és anyának egy 5.000-5.000 forintos feltöltés nem elég egy hónapra, a két gyereknek 1-1 darab 3.000 forintos feltöltés elég 2-3 hónapig is, mert őket mindig visszahívják. Így a havi mobilköltésük: apa-anya 7.500-7.500 forint, gyerekek 1.000-1.000 forint. Mindez tartalmazza a mobilinternetet is. Így a mobiltelefon számlájuk havonta 17.000 forint, vagyis éves szinten 204.000 forint. Nem olyan rég vásároltak mindenkinek egy nagy áruházlánc (nevezzük Fresco-nak) feltöltő kártyás mobilját.

Nem számoltak utána megéri-e, de az áruház minden terméke annyira olcsó, gondolták az utánaszámolás nem is szükséges, biztosan a Fresco mobil a legolcsóbb.

Elemezzük végig milyen megtakarítás érhető el a családnál a mobilszámlák terén.

Elemzés 1.

A család nem is gondolta volna, milyen óriási különbségek vannak a mobiltarifák területén. Lásd erről részletes független elemzésünket itt. Ezek alapján a legdrágább percdíj (meglepő módon): Tesco Mobil, de drágák közé sorolható még a Mol és a Telenor percdíja is. Míg a Tesco Mobil percdíja egységesen 45 forint, addig például a kártyás Vodafone percdíja egységesen 26 forint, vagyis majdnem a fele.

A fent említett elemzés eredményeként, amennyiben a család a jelenleg legkedvezőbb tarifájú mobiltársaságot választja (jelenleg ez a Vodafone), a jelenleg legkedvezőtlenebb tarifájú társaság helyett (ez jelenleg a Tesco Mobil), akkor a jelentős percdíjkülönbségen, jelentős megtakarításuk keletkezik. Vagyis ugyanannyi beszélgetéshez lényegesen kevesebb feltöltés szükséges.

A fenti díjcsomagváltás alapján a mobilszámlájuk a következőre módosulna (a percdíjak arányában ezerre felfele kerekítve): apa-anya 5.000-5.000 forint, gyerekek 1.000-1.000.

Ez alapján az új díjcsomaggal az összes havi mobilköltésük 11.000 forint lesz, az eredeti 17.000-hez képest. Az éves mobilszámlájuk ez alapján 132.000 forint lesz, vagyis az eredeti költéshez képest 72.000 forint megtakarításuk keletkezik.

Elemzés 2.

Ha a számolgatásban a család tovább megy, a fentieken túl még jelentősebb megtakarítás érhető el a következő módon: az egyik szülő vesz egy hálózaton belül korlátlan beszélgetést biztosító előfizetést (Telenor All-In, T-Mobile Next S, Vodafone Go+), amellyel mindegyik családtag korlátlanul és ingyenesen hívható (minden hálózaton belüli szám). Ennek ára jelenleg a minden szolgáltatónál bruttó havi 5.000 forint körül mozog (legolcsóbb a Vodafone). Ez esetben a többi családtagnak egészen biztosan kevesebb feltöltésre lesz szüksége, hiszen az "ingyenes díjcsomagos" mindig mindenkit visszahív.

Így a család havi mobilköltése a következőképpen módosul: anya ("ingyenes díjcsomagos") 5.000 forint, apa 3.000 forint, gyerekek 500-500 forint,

Ezen új számok alapján az új díjcsomagokkal az összes havi mobilköltésük 9.000 forint lesz, az eredeti 17.000-es költésükhöz képest. Az éves mobilszámlájuk ez alapján 108.000 forint a 204.000-hez képest, vagyis összesen 96.000 forint megtakarításuk keletkezik.

Tanulság: ne a reklámoknak higgyünk! Hogy mi a drágább vagy olcsóbb, hogy mi a hatékonyabb és mi éri meg jobban, nem a szavak és a marketing, hanem a számok és az elemzés mondják meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr586660679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.