az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

HEPA és a RO szűrő hatékonysága

2014. február 06. - CleverSavers
ro filter.jpg

Két a háztartásban rendszeresen alkalmazott szűrő-technológia szűrési hatékonyságára voltunk kíváncsiak.

I. HEPA szűrő.

(Nagy Teljesítményű Részecske Szűrő - High Efficiency Particulate Absorption). Egy speciális szabványon alapuló részecskeszűrő, bizonyos sztenderdeknek kell megfelelnie. Alkalmazási területe széles, otthonoktól, járműveken, repülőgépeken keresztül az egészségügyi intézményekig terjed.

Lényege, hogy kiszűr minden a 0,3 mikrométernél (0,00003 mm) nagyobb méretű részecskét a levegőből (jó minőségű szűrők esetében jóval 99% feletti hatékonysággal). 2 okból van 0,3 mikrométerben megállapítva a szűrési határ.

(1) 0,3 mikron a legnehezebben felfogható részecske méret, amely bejuthat a légzőrendszerbe. 

(2) A szűrő kifejlesztését alapvetően az 1940-es évekbeli atomenergia kísérletekkel kapcsolatos szennyeződés elleni védelem motiválta. A veszélyes radioaktív részecskék tipikusan a levegőben lévő porszemcsékhez kapcsolódva juthatnak be a szervezetbe, a por részecskék azonban 0,3 mikrométernél nagyobb méretűek.

Mit szűr? Mit nem szűr?

Szűri: levegőben szálló anyagok: virágpor, haj, szőr, toll; kisebbek: poratka, por, cigarettafüst, gyakorlatilag minden baktérium.

Nem szűri: kisebb levegőben szálló vírusok; fafüstben lévő részecskék.

II. RO szűrő.

(Fordított Ozmózis - Reverse Ozmozis). Folyamat lényege az ozmózisnyomás kémiai folyamata. Ha vízáteresztő membránnal elválasztunk egy töményebb és egy hígabb oldatot, akkor a vízmolekulák a membránon keresztül elkezdenek átvándorolni a kisebből a nagyobb sűrűségű oldat felé, idővel kiegyenlítve a 2 oldat töménységét. A fordított ozmózis lényege, hogy amennyiben a tömény oldatot (tisztítatlan víz) az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás alá helyezzük, akkor a vízmolekulák fordított irányba a töményebből a hígabb oldat felé áramlanak. Vagyis egyik oldalon tisztítatlan a másikon tisztított víz keletkezik.

Az RO víztisztítást először a haditengerészetnél alkalmazták a víz sótalanítására, manapság az eljárás az ipar és a háztartásokban egyaránt széles körben elterjedt. A szűrő nagysága 0,0001 mikron vagyis 0,1 nanométer nagyságú, ami molekuláris méretet jelent.

Mit szűr? Mit nem szűr?

Szűri: gyakorlatilag minden létező anyagot atomi mértékig, beleértve vírusok, baktériumok, de az ásványi anyagok teljes mennyisége is (ezért szokás úgynevezett utó-sózót alkalmazni az ásványi anyagok pótlására).

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr535800756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.