az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Fix kamat: 7,75%. Igaz?

2014. február 04. - CleverSavers
investment plant.jpg

A piacon található egy érdekes megtakarítási ajánlat: jelenleg a Quaestor több fajta megtakarítási opcióra kínál 7,3-7,75% közötti éves fix kamatot. Megvizsgáltuk a cég ezen ajánlatát, igaz-e, mi a valós tartalma.

A legrövidebb befektetési időtáv 2 hónapos, a leghosszabb pedig 5 éves. Az előbbire éves szinten 7,3%-ot az utóbbira 7,75%-ot kínál a cég éves szinten.

Mit kell tudni erről a lehetőségről?

1. A Quaestor bár felületes szemlélő számára banknak tűnhet, nem bank, hanem pénzügyi szolgáltató. Ennek megfelelően a megtakarítás nem bankbetét, hanem vállalati kötvény. Ez azt jelenti hogy nem vonatkozik rá sem az OBA, sem a BEVA garancia, vagyis senki nem garantálja a tőke védelmét - szemben például egy bankbetéttel vagy egy államkötvénnyel ahol végső soron az állam garantálja előbbi esetben a tőke védelmét (egy bizonyos értékhatárig), utóbbi esetben pedig a tőkét és hozamot egyaránt.

2. Quaestor Zrt jogelődjét 1990-ben alapították, tehát a cégcsoport több mint 30 éves. Cég nyilvántartása szerint nem csak jelentős múlttal, hanem jelentős ügyfélállománnyal és tőkével rendelkezik, továbbá nincsen semmilyen olyan publikus információ a céggel kapcsolatban ami veszélyre figyelmeztető lenne. Vagyis a háttér legalábbis többé kevésbé stabilnak tűnik.

Érdemes belevágni?

Kiemelkedő hozamot kínál a cég, amely az egyébként jelentős állampapír hozamot is lényegesen meghaladja, ez mindenképpen befektetésre csábít, amire érdemes is lehet lecsapni. Kockázatot mérséklendő érdemes az általános tanácsot követni: vagyis a vagyont diverzifikálni és nem a teljes vagyont ebben a pénzügyi befektetésben elhelyezni (pl rendelkezésre álló vagyonom 50%-át helyezem csak el ebben maximum).

Megjegyzés: a kockázat rövid távon lényegesen alacsonyabb, hiszen sokkal kisebb a valószínűsége hogy bekövetkezzen egy egyébként is alacsony valószínűségű nemvárt esemény; hosszabb táv esetén, viszont részesülhetünk a tartós befektetési számla (TBSZ) előnyeiből (adómentesség 5 év után).

Lásd még: http://cleversavers.blogspot.hu/2014/01/legmagasabb-banki-kamatok.html

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr915797816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.