az egészségesebb, olcsóbb, fenntarthatóbb tartalmasabb életért

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

cleversavers - tudatosan, hatékonyan

Cigizni drága mulatság

2014. február 02. - CleverSavers

cigarette.jpg

Magyarországon 2013-ban a felnőtt lakosság 43%-a dohányzott kisebb vagy nagyobb mértékben, 17%-a napi szinten vagyis rendszeresen, bár 2000 óta a dohányzók száma folyamatosan csökken a férfi lakosság körében (a nők körében változatlan). Jelenleg havonta 5-600 millió darab cigaretta szívódik el havonta Magyarországon. Dohányzás legelső körben a pénztárcánk számára drága mulatság. 

 

Tegyük fel, hogy van Kata, aki rendszeresen dohányzik, jobb minőségű cigit szív és naponta elfogy egy doboz. Így naponta átlagosan 1.000 forintot, havonta 30.000 forintot költ cigarettára.

Ennél tovább Kata nem számol, mivel jól keres gondolja ezt a kiadást megengedheti magának. Ha azonban összeszorozná elég komoly számok jönnének ki eredményül: évente Kata cigarettára költ 365.000 forintot, vagyis egy komolyabb nyaralás árát; harminc év alatt pedig elkölt szenvedélyére több mint 10 millió forintot, amennyiben a cigaretta ára emelkedik jóval többet. Nem is gondolta volna Kata, hogy ha nem dohányzott volna épp egy garzonlakásra való összegyűlt volna a bankszámláján a gyereke számára.

 

Nem csak Katának kerül pénzbe a dohányzás, ugyanis számszerűsíthetőek a dohányzás okozta össztársadalmi költségek is (betegek kezelése, jövedelemkiesés, stb.) Ez a költség jelenleg az USA-ban 130 milliárd dollár évente, ami egy lakosra vetítve ~ 100.000 forintnak megfelelő összeg évente, amit viszont a teljes lakosság fizet, tehát nem csak a dohányosok.

 

 

Még továbbmenve nem csak a dohányzás az egyetlen széles körben elterjedt káros szenvedély, amelyről igen nehéz leszokni (leszokás, terápiák = újabb költség). Sajnos ezek termelői és szolgáltatói nyilvánvalóan mind abban érdekeltek, hogy a fogyasztás pörögjön, ami folyamatosan ellenében dolgozik a fogyasztást csökkenteni kívánó állami és társadalmi erőfeszítéseknek.

 

 

 

http://hvg.hu/egeszseg/20140117_Megdobbento_uj_tenyeket_kozoltek_a_dohany

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cleversavers.blog.hu/api/trackback/id/tr765793626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása